Nakkeskuddet og andre andre historier om at beskrive virkeligheden

Anmeldt af Eline Andersen

nakke1

Nakkeskuddet af Peter Øvig Knudsen
Gyldendal 2014
218 sider
Pris 249,95 kr.

Efter drabet, Birkedal, Blekingebanden, Hippie 1+2 – alle bøger skrevet af Peter Øvig Knudsen og alle bøger, der har haft deres pris. For personerne i bøgerne, for pårørende og for forfatteren selv. Disse etiske overvejelser er omdrejningspunktet i denne lille, fine bog om selve processen om det at skrive dokumentarisme baseret på vidner og vidners udsagn.

Øvig siger selv, at han skriver om ”menneskets formidable evne til at omskrive sin egen historie” og advarer selv læseren mod ikke at stole for meget på bogens sandhedsværdi og citerer på et tidspunkt Bjørn Nørgaard for at skulle have sagt: ”Intet kan lyve som selektive kendsgerninger”.

Og det er netop det fascinerende ved denne bog – refleksionen over dokumentarisme og historieskrivning – og de etiske overvejelser i forhold til fremstilling af vidners udsagn og motiver.

Dette er en både tankevækkende og foruroligende bog – som er hurtig læst, men som sætter sig længe i hukommelsen. Hvis du som jeg har læst Øvigs bøger – så læs Nakkeskuddet. Hvis du endnu ikke har læst Øvigs bøger, så læs Nakkeskuddet og resten af hans bøger – de er både underholdende, tankevækkende og svære at lægge fra sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *