Sirenerne i Bagdad

Anmeldt af Ib Ahnfeldt-Mollerup
 
 

Yasmina Khadra: Sirenerne i Bagdad

Gyldendal 2008

250 sider

Pris 299 kr.

 

Forfatteren er tidligere udkommet i Danmark med romanen Attentatet, som var en indsigtsfuld analyse af, hvad der gør et menneske til selvmordsbomber. I Sirenerne i Bagdad følger han tråden op og giver læseren igen en analyse af, hvad der skaber en terrorist.

En ung mand vokser op i den trøstesløst øde og solskoldede ørken i et lille samfund i Irak. Han møder krigen, da en handicappet yngling bliver skudt ned ved en kontrolpost. Det bliver værre med et angreb på et bryllupsselskab, som af amerikanerne mistænkes at huse terrorister. Derefter går amerikanerne fra hus til hus i jagten på modstandsfolk. Fortællerens far bliver råt kastet til side, hvor han penis blottes. Dette er den største æreskrænkelse, man kan tænke sig. Fortælleren vil have hævn, og hævn kan kun opnås ved at gyde blod. Han tager til Bagdad hvor han kommer ind i en klike af terrorister fra hans hjemby, og han melder sig som kandidat til hvad som helst.

Historien er spændende og vel fortalt, og det handler ikke kun om terrorisme. Der er menneskelig skrøbelighed, vrede, ydmygelse, frygt og af og til håb.

Dette er nok end af sommerens vigtigste bøger.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *