Dorothea, Guds vilje og dronningens

Anmeldt af Lisbeth Ahnfeldt-Mollerup
 
 

Vivi Jensen Dorothea- Guds vilje- og Dronningens

Gads Forlag 2007

256 sider

Pris 299 kr.

 

I forsommeren, hvor kampen for ligeløn stod på sit højeste, fik jeg lyst til at læse noget af vores store ligestillings forfatterinde Thit Jensen. Jeg valgte ” Stygge Krumpen”, som jeg har læst i mine unge dage med begejstring. Blandt en masse navne var Dronning Dorothea positivt nævnt. Senere ved det nye eksemplar af ”Skalk” stødte jeg igen på damen. Da jeg så også læste, at der var udkommet en bog om samme dronning Dorothea, måtte jeg læse den.

Det er ingen roman, der er intet fantasifyldt mellemværk til at holde læseren fangen. Alligevel var jeg fanget! Der er dog sider med en uendelig række navne, hvor man let vil kunne give op (hvis man ikke lige har læst ”Stygge Krumpen”), men hold ud! Derefter bliver man ført ind Dorotheas liv væsentlig ved hjælp af citater fra hendes brevskrivning særligt til hendes ældste søn Frederik den senere kong Frederik d. 2.. Det er en moder, der skriver til sin søn, men også en dronning til en konge.

Vi hører, at Dorothea som 14 årig blev gift med den lidt ældre prins Christian. Om den første tid af ægteskabet hører vi ikke meget.

Prins Christian, der havde fået overdraget den nordlige del af hertugdømmet Slesvig, var straks begyndt at reformere kirken, han indførte den evangelisk-lutherske gudstjeneste næsten 10 år før, Hans Tausen i 1536 indførte den lutherske reformation i Danmark.

Der var problemer med arvefølgen, hvor religion og politik var indblandet. Det blev dog besluttet at Christian og Dorothea skulle krones og salves som Danmarks konge Christian den 3. med dronning.

Kroningsdagen, den 12. august 1537, er beskrevet næsten fra minut til minut. Kroningen blev foretaget af Johannes Bugenhagen, en af Luthers betroede medarbejdere.

Bugenhagens belæring af dronning Dorothea på kroningsdagen kom til at præge Dorothea resten af hendes liv, således at hun gik ind for fred og havde omsorg for de fattige og sørgede for skoler til børnene. Hun var dybt religiøs og gjorde, hvad hun kunne for at leve op til den store opgave.

Læs bogen ” Dorothea –Guds vilje og Dronningens ” om en af fortidens stærke kvinder.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.