Kineseren

Anmeldt af Eline Andersen

 

 

Henning Mankell: Kineseren

Gyldendal 2008

496 sider

Pris 299 kr. 

 

Henning Mankell kaster først 19 døde mennesker ind i fortælling, og langt flere lemlestede og døde skæbner ligger i historiens grumsede fortælling. De 19 døde boede i en af de efterhånden uddøende småbygder i Sverige. De var gamle på nær et enkelt 12-årigt barn, og de var i familie med hinanden. De var blevet slået ihjel med en grusomhed, som virker uskandinavisk.

 

En af de efterladte, dommeren Birgitta Roslin, rejser til landsbyen for at se stedet, hvor en del af hendes familie blev myrdet. I modsætning til politiet får hun greb om det røde bånd i sneen. Det fører hende ud på en rejse tilbage i tiden og i historien, til forbrydelsens dybe rødder, og til sidst kan hun ane de utydelige konturer af en tålmodig hævner.

 

Vi svæver i historiens lange tråde, som spænder sin fortælling ud over både tid og sted: Fra nutidens Sverige til Kina  – fra kolonitidens grusomheder i USA til Englands China Town. Mankell holder læseren bundet til bogen med samme bånd, som også er spændt op mellem kulturkløften mellem kinesisk og europæisk tankegang – og han holder tråden på forbilledlig vis gennem hele fortællingen i et hæsblæsende og spændingsmættet sprog.

 

Læs også anmeldelse af De Italienske sko skrevet af Henning Mankell

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *