Hildegard

Anmeldt af Lisbeth Ahnfeldt-Mollerup
 
 

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Hildegard

Gyldendal 2009

400 sider

pris 299 kr.

 

Selve navnet Hildegard af Bingen fascinerede mig første gang, jeg hørte det. Det var tilmed navnet på en fascinerende kvinde født i 1098.

Jeg kastede mig straks over romanen ”Hildegard”, da jeg altid har holdt af historiske romaner. Forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen er litteraturanmelder ved Berlingske Tidende, har selv udgivet 3 romaner og digte.

Forfatteren forsikrer, at hun har forsøgt at være så historisk nøjagtig som muligt både hvad angår steder, årstal og personer, men kalder romanen en litterær fantasi.

Vi følger Hildegard fra den svære fødsel og følger det svagelige barns udvikling. Hun er usædvanlig fremmelig og med overnaturlige evner. Til udviklingen følger en indgående beskrivelse af hendes verden med de omgivende personer, man får et troværdigt og spændende billede af livet i middelalderen.

 Det forstås, at det på den tid kunne være farligt for et fremmeligt barn der oven i købet havde syner: er det Gud eller Djævelen, der er på spil? For at forhindre, at det skulle blive tolket som det sidste, ville klostret være den bedste beskyttelse fra bålet!

Hildegard kommer i kloster som stor pige, og forbliver der resten af sit liv.

Den sidste halvdel af romanen handler om klostertiden, det er gribende læsning på trods af det indskrænkede geografiske område. Vi hører om hendes tanker og daglige liv, og får fornemmelsen af, at hun har noget i sig, som er usædvanligt for den tid.

Nu drømmer jeg blot om: ”Hildegard af Bingen” – altså en fortsættelse, hvor vi kan høre om hendes teologiske skrifter, værker om lægekunst, naturlære og ikke mindst hendes musik og illustrationer, alt det der gør, at hun er kendt den dag i dag.

Det er en meget fængslende og interessant bog at gå i gang med!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *