Vilde naturhaver

Anmeldt af Eline Andersen

Jens Thejsen: Vilde naturhaver
Koustrup & Co 2023
224 sider
Pris 239,95 kr

Hvor er det egentligt vildt! Hvor forskelligt naturhaver tager sig ud! Det giver Jens Thejsen os indblik i sin seneste bog om vilde naturhaver. Forlaget skriver:  Inspireret af vilde skove, stejle skrænter, våde enge, gamle træer, glemte steder, summende bier og naturens underfundighed – og det rammer spot on.

I denne fine bog gennemgår forfatteren forskellige naturtyper og lægger op til, at man som haveejer trækker vejret dybt, ser sig omkring og forstår, hvilken type natur, haven eller grunden rummer. Thejsen gennemgår forskellige typer habitathaver – altså haver, som passer ind i det eller de habitater, som er på et givent sted. Det kan være en sydvendt skråning, et skyggefuldt hjørne på nordsiden eller en strandeng.

De forskellige habitater bliver gennemgået med karakteristika, forslag til planter og rigt illustreret af forfatteren. Udover de mange fotos er der også brugbare plantelister. Thejsen arbejder ud fra en filosofi om, at flerårige, hjemmehørende planter skal (gen)introduceres i de danske haver og på danske naturgrunde.

Der er således mange, gode grunde til at anskaffe sig bogen, som kan læses i relevante kapitler og give god inspiration til, hvordan haven gøres mere vild a la naturen.