Trods

Anmeldt af Ib Ahnfeldt-Mollerup
 
 

Meghan D. Jakobsen: Trods

People’s press 2008

180 sider

Pris 199 kr.

 

Meghan D. Jakobsen har tidligere skrevet rejsebøger, og dette er hendes første roman. Fortælleren i romanen er en lille pige på 5-6 år. Moderen er kunstner, afstumpet og fyldt med eder og forbandelser på engelsk: One liter of goddamn milk and a fucking icecream, skriger hun til købmanden, da han lukker kreditten.

Pigens verden er huset med moderen, en nabo, som er professor, og i forløbet kommer hun i børnehave og i skole i et økologisk og meget karrikeret miljø. Hun bliver moppet. Der kommer en ny mand ind i deres liv, som bare hedder mand, og pigen får en lillebror. Mand forsvinder igen og efterlader moderen gået i opløsning. Hun tilbringer livet i sin seng med frakke på, og pigen må klare sig selv og lillebror uden varme i huset, uden mad, og hun råber om hjælp til postbudet.

Dette er socialrealisme. Der er hvidt og der er sort men ikke nuancer derimellem. Det er pigen, der er trodsig. Og det overlever hun på.

Denne bog er så charmefyldt, at læseren får lyst til at gøre noget for dette barn. Vi får tårer inde i vore hoveder og det trykker for brystet. Hvordan skal det dog ende tænker jeg og tør næsten ikke læse videre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *