Anmeldt af Eline Andersen
Stephanie Straube Alemanno: Sankesnilde
Koustrup og Co 2025
216 sider
299 kr
Jeg troede ærligt talt, at skvalderkål kun var noget, man skændtes med i haven. Men så kom Stephanie Straube Alemanno og vendte op og ned på min forestilling om ukrudt, natur og madlavning. “Sankesnilde – vilde planter i hverdagskøkkenet” er ikke bare en bog om at sanke – det er en invitation til at åbne øjnene (og smagsløgene) for den grønne skattekiste, vi alle sammen går forbi hver eneste dag. Og ja – det smager bedre, end det lyder.
I Sankesnilde – vilde planter i hverdagskøkkenet tager Stephanie os med ud i naturens helt egen discountbutik, hvor prisskiltene er usynlige, men smagen er alt andet end billig. Det her er nemlig ikke bare en sanke-bog – det er en kærlighedserklæring til ukrudtet og alt det grønne, vi normalt bare går forbi.
Stephanie er kok, arkæolog (ja, virkelig) og vild mad-konsulent og det kan mærkes. Hun skriver med både begejstring og bundsolid viden, og hendes passion for naturens spisekammer smitter i dén grad af. Pludselig står man med en trang til at spise skvalderkål – frivilligt! Det havde jeg ikke lige set komme.
Det fine ved bogen er, at den både giver dig hvad du kan finde, hvordan du finder det, og – måske vigtigst af alt – hvad du skal gøre med det, når du står med det i hånden og føler dig lettere overmodig. Hendes opskrifter er gennemtestede, overskuelige og ærligt talt ret lækre. Det her er ikke bark og bålmad – det er moderne hverdagsretter med et vildt tvist. Og ja, det mætter. Mere end man skulle tro!