Blå bror

Anmeldt af Eline Andersen
 
 
Ib Michael: Blå bror
Gyldendal 2006
336 sider
299 kr
 
Alle erindringer er fiktive”. Ib Michaels seneste roman Blå Bror fra 2006 indledes med disse ord. Romanen handler om spændet mellem virkelighed og fiktion med den 18-årige hovedpersons konstante svingning mellem overmod og selvdestruktion i 60’ernes Roskilde Blå Bror er som mange af Ib Michaels øvrige romaner en beskrivelse af en helt almindelig ung mands helt almindelige liv. Og så alligevel slet ikke. Der ligger et lag mellem erindringerne og fantasien – et blåt lag. Drømme og virkelighed flyder sammen for hovedpersonen, døden og livet tager en svingom i 60’ernes intellektuelle og kulturelle miljøer. Virkeligheden og drømmene bytter partnere.
Blå er farven på sindets stemninger og blå var farven på hovedpersonens dødfødte tvilling. I et forrygende tempo hyldes 60’er ungdomskultur med en skarp sans for detaljerne i samtidsbeskrivelserne. Mens den blå stemning ligger som en skygge under festlighederne.
Der er mere mellem himmel og jord  end vandet i Roskilde Fjord: den Blå Bror følger vores hovedperson, holder hånden over ham og trækker ham mere end én gang væk fra dødens tunnel. Det er ikke en religiøs tolkning – men så alligevel en forankring i livet efter døden eller døden efter livet. Hovedpersonen gennemlever bl.a. en maniodepressiv fase, hvor tid og sted ophæves, og hvor personer bytter roller.
Selvom det ikke siges direkte, så synes der at være mange lighedspunkter med forfatterens opvækst i Roskilde, som er beskrevet gennem nogle af hans tidligere udgivelser. I Blå Bror rammer Ib Michael en tone, som fanger og fængsler – det fabulerende sprog er holdt i blå nuancer og magien ligeså.
Jeg vil gerne hermed blåstemple Ib Michaels seneste bog – Blå Bror – som eftertænksom og forrygende læsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *