Under morbærtræets skygge

Anmeldt af Eline Andersen
 
 
Mustafa Can: Under morbærtræets skygge
Modtryk 2007
260 sider
299 kr
 
Kender du det: Man har læst en smuk bog fuld af slående og poetiske beskrivelser og så står man der, som et umælende fæ, der hverken kan sige bu eller bæ? Sådan har jeg det lige nu. Under Morbærtræets skygge er så smukt fortalt, at jeg uden tvivl vil famle i skyggerne efter ord for at anmelde den. Bogens fine beskrivelser af kærligheden til en mor, der som kurder udvandrer til Sverige for at give sine overlevende børn en chance for livet – bogens præcise skildringer af sønnens skam over sin kurdiske mor og skyldfølelse over sin skam – bogens nerve kan bedst beskrives af forfatteren selv – derfor vil jeg lade denne anmeldelse fyldes af citater fra bogen i håb om, at mange flere får lyst til at sætte sig i skyggen og lade frugterne af livets træ mætte læsningen:

Mustafa Can skriver bl.a.: ”Hvor mange gange har jeg ikke forsøgt at gribe efter ledetråde til mors liv uden at få andet end korte fortællinger, som undertiden forvirrer mere, end de forklarer. I min stræben efter at udspørge hende står jeg tit tilbage med en følelse af håbløshed. (..) Hvem er  du, mor? Hver gang jeg stiller spørgsmålet, betragter hun mig med forbavselse, inden hun svarer: Jeg er din mor, hvem skulle jeg ellers være?”

Mustafa fortæller om moderens sygdom og død: ”Kære mor, jeg kysser dine hænder og hviler mit hoved i dit skød, mens du sidder der i skyggen af morbærtræet og den himmelske fred. (…) Først vil jeg fortælle dig, at en ven i går sagde til mig, at døden ikke er en tilintetgørelse, men at de døde lever videre som planter i erindringen hos dem, de kendte. Du lever helt sikkert videre i min erindring! Men alligevel, mor: Din død har virkelig tilintetgjort noget i verden, noget hos mig, i mig. Du var for mig det mandeltræ, der stadig knejser på bakken bag vores hus i landsbyen.”

Mustafas kærlighed til sin mor blomstrer og giver liv til livet – giver lyst til at læse og leve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *