Mytteri

Anmeldt af Ib Ahnfeldt-Mollerup
 
 

John Boyne: Mytteri

Oversat af Lars Rosenkvist

Forlaget Punktum 2010

245 sider

Pris 300 kr

 

Denne bog handler om mytteriet på Bounty i 1790, og det er beskrevet mange gange før- både i 1800 tallet og i 1900 tallet, og historien er filmatiseret ikke mindre end tre gange, alle med topnavne som skuespillere.

Denne udgave adskiller sig fra de tidligere udgaver ved, at sympatien hos forfatter og læser tidligere har ligget hos Fletcher Christian og ikke hos kaptajn Bligh. Her ligger sympatien hos kaptajnen, og Fletcher Christian er den store skurk.

Fregatten Bounty begynder sin rejse i Portsmouth for at sejle til Tahiti, hvor der skal indsamles stiklinger til brødfrugttræer, der skal fremelskes i vestindien som et næringsrigt kosttilbud til slaverne. Skibet kommer med nogen vanskeligheder til Tahiti, og her skrider arbejdet med stiklingerne godt frem. Kaptajnen har slækket på disciplinen, og mandskabet nyder de frie tøjler – ikke mindst den rigelige forsyning af kvinder.

Imidlertid deserterer tre blandt mandskabet, og disciplinen må genoprettes, hvilket mandskabet tager kaptajnen ilde op. På vej væk fra Tahiti tager Fletcher Christian kommandoen med opbakning af de fleste blandt besætningen, og kaptajn Bligh samt hans 18 trofaste søfolk sættes ud i Stillehavet i en 23 fods barkasse. De har nu 7000 km til nærmeste europæiske handelsplads på Timor.

Bogen er godt skrevet og spændende, selv om man kender slutningen, en rigtig sommerferieroman.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *