Anmeldt af Eline Andersen
Rubina Anjum, Uswa Anjum & Elias Noman: Mamas daal
Muusmann Forlag 2025
234 sider
279,95 kr
Jeg troede, jeg kendte til linser. En hurtig gryderet her og der, måske lidt suppe om vinteren. Men så åbnede jeg Mamas Daal, og pludselig blev mit køkken forvandlet til et duftende, farverigt og næsten meditativt frirum.
At stå og riste spidskommen, mens dampen fra gryden snor sig op i luften, og den første smag af en fløjlsblød daal rammer tungen – det føles ærligt talt som at være blevet inviteret ind i en helt ny kultur. Mama, som har sine rødder i Punjab, deler ikke bare opskrifter – hun deler en livsstil. Med ro, varme og indsigt åbner hun døren til en verden, hvor bælgfrugter ikke er en kødløs erstatning, men en hovedperson.
Jeg blev særligt grebet af variationen. Det her er ikke én slags linse, men et helt univers af linser, bønner og ærter, som Mama tryller med. Hendes pakoraer er blevet et hit hjemme hos os – sprøde og tilfredsstillende. Hendes daal-supper har gjort vores mandage lidt mindre grå. Og hendes tips til krydderiblandinger? Guld værd! Jeg har aldrig brugt mit krydderiskab så meget – og med så stor effekt.
Bogen formår også noget vigtigt: den får dig til at tro på, at du kan. Selv hvis du ikke tidligere har lavet mad med linser eller været modig med krydderier, guider Mama dig nænsomt hele vejen. Det føles trygt. Og det føles ægte.
Daal har i min optik fået en ny betydning: Det er omsorg i grydeform. En hyldest til smag, kultur og bæredygtighed.