Da tiden holdt op

Anmeldt af Ib Ahnfeldt-Mollerup
 
 

Göran Sahlberg: Da tiden holdt op

Samleren 2008

255 sider

Pris 249 kr

 

Dette er Gören Sahlbergs debutroman, og hvilken debut. Vi er i 50’ernes Sverige, og vores fortæller er bare 7 år. Han nærer en næsegrus beundring for sin tøffelheltede far, der er lægmandsprædikant, og det er lige præcis det, som sønnen også gerne vil blive til. Trods sin alder kan han både læse og skrive, og hans største kærlighed er en skrivemaskine, hvor moderen har fjernet farvebåndet, han skal leve et normalt børneliv og ikke sidde skrivende på begravelsestaler, siger hun. Faderen har guds plan hængende som en planche på væggen, og sønnen venter konstant på trængselstiden og dommedag.

Da begge forældre falder væk en tid på grund af moderens graviditet, må Viola tage over. Viola er kassedame i supermarkedet, og hun elsker at kramme små drenge ind til sin fagre barm. Viola er betaget af Dag Hammerskjöld, der lever et normalt ferieliv i Skåne tæt ved Violas barndomshjem. Hun tager drengen med hjem, og sammen prøver de at liste sig ind på FN generalsekretæren.

Bogen er gennemsyret af en lun humor og af en ægte kærlighed der fascinerer læseren. Her er et lille drengesind, der bevæger sig på fantasiens vinger i de voksnes verden. Tiden holder op på bogens allersidste side. Måske går den i gang igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *