Kål

Anmeldt af Eline Andersen
Kål

Mette Mølbak: Kål
Muusmann Forlag 2025
161 sider
279,95 kr

Jeg har i mange år kigget mistroisk på kål. Det der lidt stive blad, som dukkede op i skolemaden, kogt sønder og sammen, lugtende mere af kosteskab end af køkkenkunst. Men så kom KÅL dumpende ind ad døren – og nu er jeg næsten klar til at skrive et kærestebrev til et hvidkålshoved.

Denne bog har en mission: at gøre os alle sammen kålhungrende. Og det virker! For pludselig bliver kål ikke bare til vintermad og slankekure, men til noget der kan være fristende, sprødt og ja – ligefrem sexet. (Der sagde jeg det.)

Forfatteren, Mette Mølbak, hiver kål frem i alle tænkelige variationer. Jeg havde aldrig forestillet mig, at grønkål kunne være elegant, eller at spidskål kunne opføre sig som en rockstjerne på tallerkenen. Men her står jeg – med rødkål i wokken og et stort smil på læben.

Jeg tror, vi er mange, der er vokset op med kål som et nødvendigt onde. Denne bog har overbevist mig om, at kål faktisk er en fest – en af de billige, lokale og sunde slags. Og helt ærligt: Når en grøntsag både kan beskytte mod sygdomme og få mig til at danse i køkkenet, så har den fortjent sit eget 10-års jubilæum.

Så ja… jeg er blevet kålet over ende