Anmeldt af Eline Andersen
Kenny Jakobsson: Surdej – lær håndværket
Oversættelse: Jesper Groftved
Politikens Forlag 2022
184 sider
230 kr.
Endelig en bog, der henvender sig til sådan en som mig: en der gerne vil bage med surdej, men som ikke kunne få taget hul på projektet. Bagning med surdej lyder svært og langsommeligt, man skal finde en vens ven, der allerede har en levende fætter i gang, og man skal have sat mange dage af til et enkelt brød.
Men nej, sådan behøver det ikke at være! Bagning med surdej er et håndværk, som ikke behøver at tage år at lære eller dage at udføre. Jo vist tager det tid og tålmodighed, men ikke så lang tid og ikke så meget tålmodighed. Faktisk føles tiden kort, når man først har fået håndværket under huden. Det hele start med – surprise – surdejen 😊 når først man har sin surdej, så er der utallige variationer af brød og boller, som man kan bage. Og det hele æltes ind i en usigelig glæde ved at se, hvordan surdejen får brødet til at hæve, lugte, hvordan surdejen arbejder og så selvfølgelig og ikke mindst, hvordan surdejen får brødet til at smage.
I denne bog føres læseren/håndværkeren ind i den værktøjskasse af tips og tricks, som gør bagning til en oplevelse. Der er 30 opskrifter på alt fra brød, boller, knækbrød og baguetter. Uden overdrivelse; bogen har ændret mit syn på surdej.