Anmeldt af Eline Andersen
Janne Teller: Kom
Gyldendal 2008
163 sider
Pris 179 kr.
’I udøvelsen af kunsten fralægger kunstneren sig det ansvar vi mennesker har i det virkelige liv, netop fordi kunst ikke er virkelighed. Fordi det i kunsten at grænserne for det ansvar vi har i virkeligheden, skal afsøges, og det kan kun gøres ved allerførst at aflægge sig de i virkeligheden eksisterende grænser.’ Læseren kastes hermed som et snefnug ind i en snestorm og bliver på den måde en del af det etiske dilemma, som denne roman handler om:
En forlægger sner inde en aften på sit kontor. Han er ved at skrive en tale om etik i litteraturen og forlagsbranchen. Samme dag har han fået at vide, at den roman, som netop er på vej i trykken og som uvægerligt vil blive en sællert, bygger på en kvindes historie. Kvinden ønsker ikke sin historie udgivet som roman.
Som spor i sneen, fnug på frakken og tanker i natten får man serveret brudstykker af den tale, som er ved at blive til – en tale, som pludselig har fået et meget konkret perspektiv: Skal forlæggeren udgive bogen? Læs denne etiske og filosofiske lille perle og tag stilling? Som forlæggeren skriver i sin tale: ’I hvor høj grad vi har ansvaret for den der står foran os, afhænger af hvorvidt vi er stærkere eller svagere. Den der har magten til at influere den andens liv, har også anvaret.’