Hvor går gransen

Anmeldt af Ib Ahnfeldt

gransen

Jørn Lund: Hvor går gransen

Gads forlag 2016

232 sider

Pris 200 kr.

Jeg elsker Jørn Lunds bøger om det danske sprog. Han er dybt inde i stoffet, ekstremt lydhør for ændringer i sprogbrug og enormt belæst om sprogets historie. Denne bog er nøjagtig lige så lærd, hamrende morsom og præcis, som jeg havde ventet. Vi får 55 essays – statusopdateringer – om det danske sprogs umådelige rummelighed, og jeg bøjer mig i støvet for hvert eneste. Ja–ja-ja, sådan siger det inden i mig, mens jeg læser. Jeg opgiver at tænke på, at sproget kunne jo bare skrives, som man udtaler det. Jeg ville ikke kunne forstå en lyd af det, efter at have læst Lunds eksempler. Tag en bustur med Lund i København. Chaufføren nævner i højtaleren næste stoppested, d.v.s. det gør han ikke, det er indtalt på en maskine. Men maskinen er så forkert i sin betoning, at det ofte er umuligt at forstå, hvor bussen stopper næste gang. Skuespillernes sprog og diktion får også nogen på hattepulden. De mumler, så jeg skal have tekst slået til på fjernsynet selv på danske udsendelser for at forstå, hvad de siger. Det kan da ikke være meningen. Der er masser af eksempler på variationer i det danske sprog i denne bog, den burde være tvungen læsning i folkeskolen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *