Hvalens øje

Anmeldt af Ib Ahnfeldt-Mollerup
 
 
Arthur Krasilnikoff: Hvalens øje
Gyldendal 2004
306 sider
Pris 298 kr.
 

Arthur Krasilnikoff har skre­vet en roman om drengen Astur, der er mellem 3 og 9 år gammel og bor i Thorshavn på Færø­erne.

Roman og roman.

Der er ingen handling, få pointer, ingen egentlig person­karakteristik, men Krasilnikoff maler med lyrisk sprog I I I fortryllende, korte ord­billeder om hændelser i Asturs hverdag og rørelser i Asturs sind. Erindringsbilleder fra en barndom.

Nu er Krasilnikoff ikke nogen årsunge, han er tæt på folkepensions­alderen og har en livslang skrivetradition. Bøgerne: "Som landet ligger" og "Lindas tid" har indtil nu været hans hovedværker. Nu har han så gjort denne lille perle, denne genistreg.

Kan en aldrende forfatter troværdigt skrive om barnets sind? Kan en aldrende anmelder vurdere om det er lykkedes? Krasilnikoff har i hvert fald i den grad forført mig til at tro det, at jeg vil råbe ja, ja, ja, op i et af forfatterens billeder:

"Det må have været den skæreste blå himmel af det tyn­deste papir. Skyer hang på himlen som hvide strejf af en engels vinge.

Krasilnikoffs lyrik er smuk og let, den kammer aldrig over og bliver krukket eller klam. Hverdags­billederne står knivskarpt for læseren og skaber rækker af tan­ker tilbage til egen barndom. Hvem er Astur? En dreng…. Det kunne være mig. Og gud, det er ham der straffer mig for at have stjålet pengene i sparebøssen til at købe bolcher for ved at fjerne bolcherne fra det sikre gemmested, som jeg har valgt.

Men nej, jeg kommer ikke ind i himmerige.

Præsten fortæller os i dåbsritualet, at hvis vi ikke bliver som små børn igen, ja så bliver vi altså afvist i paskontrollen. Jeg er nu lige så egensindig, arret, kroget, speget og kringlet, som årene har gjort mig, nøjagtig som jeg var, før jeg læste denne bog. Jeg blev altså ikke som et lille barn igen. Men gennem nogle timer føltes det – befriende – så ganske og aldeles————   som om. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *