Helt mørkt Intet lys

Anmeldt af Ib Ahnfeldt

Stephen King: Helt mørkt, intet lys

Oversat af Mogens Wenzel Andreasen

Hr Ferdinand 2017

498 sider

Pris 285,20 kr.

Dette er en interessant novellesamling med fire helt forskellige lange noveller. Den første og længste handler om farmeren Wilfred Leland James. Han driver et mindre familie landbrug med afgrøder og køer. Nu arver hans kone 40 hektar god landbrugsjord, som hun mod mandens ønske vil sælge til et svineslagteri, så de kan bruge floden som affaldskanal. Det spidser sådan til, at Wilfred myrder konen og sammen med sønnen den fjortenårige Henry begraver hende i en nedlagt brønd. Henry bliver 15 år og forelsker sig stormende i naboens jævnaldrende datter. Det får følger og datteren bliver gravid. Hun bliver sendt til et hjem for uartige piger, hvor hun skal føde og bortadoptere barnet. Men Henry stjæler faderens lastbil og kører ud efter hende. Hjemme går Wilfred stille i hundene. Det er en spændende og rørende historie.

Den næste novelle hedder Den store chauffør. Tess er en dame i tredverne, hun skriver kriminalhistorier og holder foredrag i strikkeklubber om sin virke. Efter sådan et foredrag punkterer hendes bil på vej hjem, og en gigantisk lastbilchauffør tilbyder at skifte hendes hjul. Han voldtager hende og mishandler hende så groft, at han anser hende for død og gemmer hende i et betonrør. Men hun er ikke død, og hun beslutter selv at straffe gerningsmanden. En grum historie, der også er spændende.

Den tredje novelle hedder En rimelig forlængelse. En mand med en fremskreden cancer møder en gammel mand, der tilbyder ham at forlænge hans liv med 15 til 20 år. Han skal betale med 15% af sin indtægt månedligt samt vælge en anden mand, der skal rammes af ulykke. Det accepterer han. Bogstaverne i den gamle mands navn kan roteres rundt til DEVIL. En tankevækkende historie.

Den sidste novelle hedder Et godt ægteskab, og det er et godt ægteskab, men manden har et skjult liv, som konen opdager og ikke ved, hvad hun skal gøre ved, men det finder hun ud af. Også en god historie. Alt i alt er dette en samling af gode noveller, som rører og vækker tanker, og de er som altid, når det er King, meget velskrevne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *