De største OL-triumfer

Anmeldt af Eline Andersen

 

 

 

Thanning & Appel 2008

155 sider

Pris 179 kr.

 

Sport er følelser, billeder, opture og nedture. Sport er fascinerende. Sport er fortællinger. Det viser denne lille bog med al sin tydelighed. De største OL-triumfer består af ti kapitler om nogle af de største og mest sindsoprivende olympiske fortællinger. Det er sportsfolkene selv, som fortæller til en række sportsjournalister. Det er ”jeg”-fortællinger – ukritisk og følelsesladet. Sådan som sport jo ofte opleves og genfortælles.

 

Som læser kommer man helt ind i stolpen, hvor Henry From klistrer sit tyggegummi fast, inden han sikrer fodboldholdet sølv i Rom i 1960. Man for også lov til at svede i helvedes forgård med Thomas Poulsen fra ”guldfireren”, som formulerer det: ”Hvad laver jeg her? Jeg vil væk, jeg vil hjem. Jeg tænkte shit, nu står du i helvedes forgård”. Det var under legene i Atlanta 1996. Håndboldpigernes kampe på banen i Athen 2004 og udenfor mod de tyske hockeyspillere er godt fortalt.

 

Fortællingerne lægger sig tæt på banen i svinget – de fremstår som 100% egen-oplevelse. Om man så kan lide det eller ej – det må være op til læseren.

 

Jeg synes disse ti jeg-fortællinger om forberedelserne til OL, håb, tro, nervøsitet og endelig sejr, er ganske underholdende og glimrende til en langsom tur i hængekøjen her til sommer, når fortællingernes 11. kapitel skal skrives under OL i Beijing.

 

Der ligger mange flere gode personlige skildringer og lurer lige rundt om hjørnet. Som sportsfantast og idrætsinteresseret har denne lille OL-kanon således et par gode skud i bøssen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *