Døden udebliver indimellem

Anmeldt af Ib Ahnfeldt-Mollerup

 

 

José Saramago: Døden udebliver indimellem

Samleren 2008

192 sider

Pris 249 kr.

 

José Saramago er ikke nogen novice i skrivekunsten. Han er portugiser og har tidligere fået udgivet 10 romaner på dansk. Han fik i 1998 Nobelprisen i litteratur.

I denne roman erklærer døden, at den vil strejke. Syge og ulykkesramte ligger hen uden at kunne dø, men deres lidelser vedvarer. Denne tilstand er begrænset til et land med 10 millioner indbyggere. Uden for dette land arbejder døden, som den plejer. Mafiaen træder til og organiserer transporter til den anden side af grænsen til nabolandet, hvor de dødssyge patienter omgående dør. De bliver da enten begravet lokalt eller transporteret hjem igen til begravelse.

Efter 7 måneder erklærer døden, at den nu vil arbejde normalt igen, blot vil den varsko dem, der skal dø en uge for dødsdagen med et violet brev.  Denne postgang er meget sikker, men en enkelt cellospiller er det umuligt at sende et brev til, det kommer uafladeligt uåbnet tilbage. Så døden må iklæde sig en skikkelse af en smuk kvinde og skabe kontakt til cellospilleren. Det viser sig, at døden alligevel kan bringes til at ryste på hånden.

Sproget i romanen er med lange sætninger med indskudte sætninger, og ofte sættes komma i stedet for punktum. Det er et smukt sprog, men det fordrer læserens opmærksomhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *